Psaní všemi deseti O výuce psaní všemi deseti Technika psaní všemi deseti FAQ Spustit

Psaní všemi deseti na klávesnici počítače

Rozložení kláves QWERTZ nebo QWERTY?

    Preferování rozložení kláves QWERTY nebo QWERTZ je často diskutovaným problémem. K řešení je potřeba mít hluboké znalosti a zohlednit více hledisek, zejména národní jazyk používaný v daném státě. Každému může vyhovovat něco jiného a ani jedno z těchto rozložení kláves není optimální.

Standardy rozložení kláves v jednotlivých státech

    Existují národní standardy, které se opírají o základní typy rozložení kláves QWERTY a QWERTZ, (ve Francii mají AZERTY). QWERTY a QWERTZ jsou doplněny nejen národními znaky, ale také speciálními znaky. Ty jsou pak důvodem nekonečných diskusí o výhodnosti či nevýhodnosti právě toho konkrétního rozložení, byť si většina myslí, že problémem je umístění Z/Y. Je tedy příhodnější mluvit o českém a americkém standardu a nikoliv o QWERTZ a QWERTY. V Americe i v Anglii se používá rozložení kláves QWERTY a přitom jejich standardy jsou rozdílné.

Historie počítačové klávesnice

    Častým omylem je domněnka, že první počítače v českých zemích měly klávesnici QWERTY. Rozložení kláves je považováno za čistě národní záležitostí. Proto u nás vyráběné nebo k nám importované počítače do roku 1994 musely mít klávesnici založenou na typu QWERTZ. Toto rozložení bylo používáno i v době, kdy klávesnice nebyla přímou součástí počítače. Rozložení QWERTY je tedy považováno za novinku. Někdo může mít pocit, že tomu tak bylo od počátků a že QWERTZ se zavedl kvůli pohodlnějšímu psaní korespondence. Tato domněnka je ale mylná.

Spustit výuku psaní