Psaní všemi deseti O výuce psaní všemi deseti Technika psaní všemi deseti FAQ Spustit

Psaní všemi deseti

Psaní na počítači profesionálně

    Klávesnici počítače můžeme ovládat jedním až deseti prsty. Použití všech deseti prstů je vhodné nejen pro psaní textů, ale i pro programování, samozřejmě ho lze využít při tvorbě webových stránek, při vyhledávání na internetu nebo jiné činnosti, při které ovládáte počítač prostřednictvím klávesnice s uspořádáním kláves QWERTZ, resp. QWERTY. Používání všech prstů při ovládání klávesnice je výhodné opravdu pro každého uživatele, tedy i pro programátora, webmastera, IT správce atd. Bohužel je dosud většinou zcela mylně chápáno jen jako způsob psaní na počítači a to i při výuce ve školách. Podstatné je, aby v rámci výuky psaní všemi deseti byl prováděn nácvik i u nestandardních kláves, které neslouží přímo k psaní textu (např. Alt, @, &). Klávesnici je možné ovládat deseti prsty dvěma základními způsoby a to vědomě, tj. pomocí paměti nebo hmatovou metodou za pomoci podvědomí.

Základní způsoby ovládání klávesnice všemi deseti prsty

    Při vědomém ovládání klávesnice je zcela nezbytné si zapamatovat, který prst kterou klávesu ovládá a dále kde tuto klávesu najít. Poté se prsty po klávesnici pohybují zpaměti, přičemž není nutné se na ně či na klávesnici dívat. Je však nezbytné na správné ovládání klávesnice myslet. Text či činnost se provádí provádí po jednotlivých znacích, tj. nepíše se konkrétní slovo jako celek, ale jako jednotlivá písmena. Negenerujete pouze určitý symbol, ale je nutné si uvědomit, že třeba musejí být vzájemně stisknuty funkční klávesy.

    Hmatová metoda je mnohem efektivnější. Proto je její výuka je výrazně náročnější a zejména na začátku je třeba překonat poměrnou nezáživnost této metody. Postup výuky je také daleko pomalejší. Autor publikace Profesionálem v administrativě Tomáš Neugebauer uvádí, že pro psaní textu výuka zabere cca 3 měsíce a ovládat celou klávesnici počítače včetně speciálních znaků se podaří nejdříve po pěti měsících. Má to však celou řadu nesporných výhod.

Hmatová metoda

    Při výuce hmatové metody jde o to vypěstovat si podmíněné reflexy a vytvořit automatické vazby mezi jednotlivými znaky, které se včetně směru a vzdálenosti pohybu příslušných prstů fixují do podvědomí. Díky tomu se při ovládání klávesnice můžete plně soustředit pouze na prováděnou činnost a nemusíte se rozptylovat způsobem ovládání klávesnice. Soustředění na práci a hlavní myšlenku je pak mnohem efektivnější.

Spustit výuku psaní